Warzywa to coś, czego powinieneś jeść więcej! Najlepsze są ekologiczne, im mniej pestycydów, tym lepiej dla przyrody. Warzywa i tak są dobre dla zdrowia. Wyświadczasz swojemu organizmowi ogromną przysługę, jeśli pozwolisz, aby warzywa stanowiły większą część twojego pożywienia. Wtedy dostarczysz swojemu organizmowi wiele potrzebnych Ci składników odżywczych.

Warzywa zawierają antyoksydanty, które chronią komórki naszego organizmu przed tzw. wolnymi rodnikami tlenowymi. Zmniejsza to ryzyko wystąpienia różnych chorób cywilizacyjnych. Oprócz przeciwutleniaczy warzywa zawierają również dobre dla zdrowia witaminy, błonnik i minerały.

Oto toplista warzyw.

Najzdrowsze warzywa wcale nie muszą być nudnym jedzeniem. Powszechnie uważa się, że wszystko, co dobrze smakuje, musi być niezdrowe. Albo że wszystko, co zdrowe, musi smakować nudno. Najzdrowsze warzywa ranking znajdziesz tuż poniżej.

Seler ma mało kalorii i jest bogaty w błonnik pokarmowy.

Jest również bogaty w kwas foliowy witaminy z grupy B i źródło witaminy C, potasu i pierwiastka śladowego miedzi. Sękata bulwa ma chrupiący i biały miąższ bogaty w olejki eteryczne. Znany z aromatycznego zapachu i lekko ostrego, słodkiego aromatu. Użyj korzenia selera do świeżego mięsa i zupy, gulaszu i potrawki. Ale czy próbowałeś puree z korzenia selera i zupy selerowej?

Brokuły to jedne z najzdrowszych dostępnych warzyw.

Od dawna uważany jest za superfood, ponieważ jest pełen witamin, błonnika pokarmowego i białka. Ponadto brokuły są bogate w różnorodne przeciwutleniacze, są bogate w żelazo i witaminy A. Jest wiele dobrych powodów, dla których powinniśmy jeść go więcej. Kiedy kroimy lub żujemy brokuły, uwalniają się substancje roślinne, które mają szereg właściwości, które na kilka sposobów zapobiegają zdrowiu.

Brukiew.

Jest bogata w witaminę C. Zawiera niewiele kalorii, a witaminy są dobrze zachowane przez całą zimę. brukiew to warzywo, którego zdecydowanie powinniśmy jeść więcej. Używana jako przecier, w zupach, gulaszach lub spożywać na surowo.

Jarmuż przewyższa wszystkie inne warzywa, jeśli chodzi o przeciwutleniacze.

Na przykład jarmuż jest pełen witamin A i C. Zawiera również wapń i fosfor i jest jednym z warzyw zawierających najwięcej żelaza. Ponadto ma niską kaloryczność. Można go stosować np. do zupy, w sałatkach czy smoothie.

Brukselka jest dla wielu jednym z najważniejszych warzyw.

Dzieje się tak, ponieważ charakterystyczne połączenie słodyczy i goryczki sprawia, że idealnie nadaje się do obiadu. Smakuje tak samo dobrze przez cały rok, na przykład do dziczyzny, indyka i ryb, w rzeczywistości do większości rzeczy. Brukselka jest jednym z naszych najbardziej pożywnych warzyw i jest szczególnie bogata w witaminę C, potas, błonnik i białko. Jeśli zjesz 100 gramów brukselki, otrzymasz pełne 5,1 grama białka.

Pomidory zawierają dużo likopenu będącego przeciwutleniaczem.

Likopen to barwnik, który znajdujemy w skorupce. Im głębszy czerwony kolor, tym więcej likopenu. Pomidor jest niskokaloryczny i bogaty w witaminy A i C oraz minerały. Likopen należy do dużej grupy przeciwutleniaczy zwanych karotenoidami. Selekcja pomidorów znacznie wzrosła w sklepach spożywczych, co jest bardzo pozytywne.

Prozdrowotne właściwości cebuli są znane od dawien dawna.

Cebula zawiera zarówno witaminy, jak i minerały. Cebula ma pozytywny wpływ na zdrowie, ponieważ zawiera antyoksydanty. Cebula zawiera również związki siarki, o których mówi się, że zapobiegają chorobom. To właśnie te związki siarki nadają cebuli charakterystyczny zapach i smak.

Groch to najbardziej lubiana i znienawidzona roślina strączkowa.

Groch ma wysoką zawartość zarówno błonnika, jak i białka. Groch dobrze się sączy, a jednocześnie jest doskonałym pożywieniem, jeśli chcesz schudnąć bez ciągłego głodu. Groch utrzymuje stabilny poziom cukru we krwi. Jeśli jesz groszek, dostajesz też dużo żelaza.

Szpinak jest królem warzyw liściastych pod względem wartości odżywczych.

Szpinak to super warzywo, pełne błonnika, witamin. Można je stosować do zup, smoothie, soków, sałatek Szpinak, jarmuż i szparagi to pożywienie do detoksykacji wątroby – wraz z przyprawami zwiększa detoksykację.